Fithulp.nl
pexels-leandrobez-8542326

Kaas invriezen: slim of niet?

In vrijwel elke Nederlandse koelkast vind je kaas. Ondanks dat de kaas vaak snel opgaat, koop je toch soms net te veel kaas. Wanneer je kaas over hebt, dan wil je dit natuurlijk niet zomaar verspillen. Gelukkig zijn er wel degelijk manieren om je kaas lang te bewaren. Een veelgestelde vraag hierbij is: ‘Kan kaas de vriezer in?’. Het antwoord hierop is: Ja! Het is alleen wel belangrijk dat je hierbij rekening houdt met een aantal belangrijke tips. 

pexels-leandrobez-8542326

Invriezen kaas, welke kaas mag ingevroren worden?

Over het algemeen kun je vrijwel alle harde en halfharde kazen invriezen. Goede voorbeelden van kazen die ingevroren kunnen worden zijn: 

  • Geraspte kaas
  • Parmezaanse kaas
  • Cheddar kaas
  • Gouda kaas

Zachte kazen, zoals camembert, brie of verse roomkaas, kunnen ook ingevroren worden. Toch heeft dit wel een negatieve invloed op de structuur van de kaas. Bij het ontdooien van de zachte kaas, kan de kaas korrelig of waterig worden, waardoor het een stuk minder lekker is om te eten. Toch kun je ingevroren zachte kaas nog wel uitstekend gebruiken voor warme gerechten zoals ovenschotels en kazen. 

Hoe kun je kaas het beste invriezen?

Je kunt dus best wel veel verschillende soorten kazen invriezen. Het is hierbij wel belangrijk om rekening te houden met een aantal tips.

Geraspte kaas invriezen

Geraspte kaas kan perfect ingevroren worden. Het is zelfs na het ontdooien nog heel gemakkelijk en goed te gebruiken. Houd hierbij wel rekening met:

  • Verdeel de geraspte kaas in porties voordat je het invriest. 
  • Maak gebruik van hersluitbare diepvrieszakjes of luchtdichte bakjes. 
  • Probeer zoveel mogelijk lucht te vermijden tijdens het invriezen om vriesbrand te voorkomen. 

Wanneer je geraspte kaas hebt ingevroren, dan blijft dit ongeveer zes maanden goed. Je kunt de geraspte kaas direct gebruiken vanuit de vriezer om over bijvoorbeeld je kaas of pizza te strooien. 

Parmezaanse kaas invriezen

Parmezaanse kaas is een harde kaas die zich perfect leent om in te vriezen. Je kunt ervoor kiezen om een heel stuk in te vriezen, maar ook om het vooraf te raspen. 

  • Wil je Parmezaanse kaas aan een stuk invriezen? Dan is het belangrijk om hem stevig te wikkelen in een plastic folie of een diepvrieszakje. 
  • Wil je Parmezaanse kaas geraspt invriezen? Volg dan dezelfde aanpak als bij gewone geraspte kaas. 

Parmezaanse kaas blijft tot 12 maanden goed in de vriezer. 

Zachte kaas invriezen

Zoals we eerder al vertelden, kan zachte kaas van textuur veranderen, waardoor de smaakkwaliteit verminderd wordt. Houdt daarom rekening met de volgende tips: 

  • Vries de zachte kaas in kleinere porties in. 
  • Vries de zachte kaas in een luchtdichte verpakking in, zoals in een diepvrieszakje of bakje.

Ingevroren zachte kaas kun je het beste niet beter dan twee maanden invriezen. Kies daarom ervoor om een label met een invriesdatum op de verpakking te plakken. Op deze manier weet je zeker dat je de kaas niet te lang invriest. 

Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Bekijk onderstaande video voor meer informatie:

Foto van Karin
Karin

Ik ben Karin, een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in verschillende onderwerpen. Of het nu gaat om actuele ontwikkelingen, persoonlijke verhalen, cultuur of wetenschap, ik geniet ervan om mijn gedachten om te zetten in inspirerende en informatieve artikelen. Mijn kracht ligt in het helder en toegankelijk maken van complexe onderwerpen, zodat ze een breed publiek aanspreken. Schrijven is voor mij een creatieve uitlaatklep en een manier om verbinding te maken met anderen. Met nieuwsgierigheid en een scherpe pen blijf ik op zoek naar verhalen die raken, informeren en tot nadenken stemmen.

Delen