Hoe lang moet je kip koken? Perfect gekookte kip met deze tips!
Ondanks dat het koken van kip niet direct een culinair hoogstandje lijkt, is het toch moeilijker dan het lijkt. Als je de kip te lang kookt, wordt hij namelijk droog, terwijl als je hem te kort kookt, dan kun je er ziek van worden. Gelukkig is het met een aantal handige tips helemaal niet lastig om op een juiste manier kip in het water koken. Hoe lang moet kip koken voor het beste resultaat? Wij zochten het voor je uit.
Hoelang moet je kip koken?
Je hebt natuurlijk veel verschillende soorten delen van de kip. Denk aan kipfilet, drumsticks of een hele kip. De kooktijden van de verschillende delen brengen uiteraard verschillende kooktijden met zich mee.
- Kipfilet koken
Kipfilet is een mager vlees dat een snelle garing heeft. De kooktijd van kipfilet ligt daarom tussen de 10 en 15 minuten. Breng het water in een pan aan de kook en voeg het kipfilet toe. Laat de kipfilet zachtjes koken (niet te hard) en zorg dat de kipfilet een interne temperatuur van 75 graden bereikt, zodat je een volledige garing krijgt. - Kippenblokjes koken
Wil je kleine kipblokjes koken voor een salade of een soep, dan hoeft de kip een stuk korter te koken. De kipblokjes hebben een kooktijd van ongeveer 5-7 minuten. Breng het water in een pan aan de kook en voeg de kipblokjes toe. Laat de kipblokjes zachtjes koken (niet te hard) en roer ze af en toe door om een gelijkmatige garing te krijgen. Zien de blokjes er gaar uit? Controleer dan altijd even van binnen of ze wit van kleur zijn in plaats van roze. - Een hele kip koken
Wil je een hele kip koken? Dit kost natuurlijk meer tijd dan enkel het koken van kleine kipblokjes. Het koken van een hele kip zorgt niet alleen voor een malse kip, maar ook voor een goede basis van een lekkere bouillon. Een hele kip heeft een kooktijd van ongeveer 60 tot 90 minuten. Het is hierbij belangrijk dat je de kip in een grotere pan plaatst. Voeg de kip volledig in het koude water en maak gebruik van smaakmakers zoals ui, wortel, laurierblad, selderij en peperkorrels. Laat het water goed aan de kook komen, waarna je het vuur verlaagt. Op deze manier zal het vlees gemakkelijk van de botten vallen. Hieronder vind je nog een lekker recept voor als je een hele kip koken wilt:
Ik ben Karin, een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in verschillende onderwerpen. Of het nu gaat om actuele ontwikkelingen, persoonlijke verhalen, cultuur of wetenschap, ik geniet ervan om mijn gedachten om te zetten in inspirerende en informatieve artikelen. Mijn kracht ligt in het helder en toegankelijk maken van complexe onderwerpen, zodat ze een breed publiek aanspreken. Schrijven is voor mij een creatieve uitlaatklep en een manier om verbinding te maken met anderen. Met nieuwsgierigheid en een scherpe pen blijf ik op zoek naar verhalen die raken, informeren en tot nadenken stemmen.